Dyrket kød?

Dyrket kød?

Posted by on Feb 12, 2017 in Hele molevitten!, Vegetarlivet | 0 comments

Her forleden dag så jeg et program i fjernesynet om fremtidens mad. Det var vældig spændende, og det som overraskede mig mest var konceptet dyrket kød. Jeg er selv vegetar og kunne ikke drømme om at spise kød, så det her var specielt interessant.

 

Det fungerer på den måde at man tager nogle stamceller fra et dyr, og ud fra det dyrker man muskelfibre i en petriskål der indeholder en væske med næringsstoffer. Når man så har dyrket tilpas meget, har man en klump kød. I samme udsendelse, viste de et fra en konference i London, hvor en stjernekok fik lov til at stege en bøf lavet af dyrket kød. Den blev sat i en burger, og to madeksperter fik lov til at smage den. Ifølge dem, så lugtede og lignede plantekøddet rigtig kød, og det smagte næsten som rigtigt kød. Den eneste forskel var manglen på fedt, hvilket gjorde at burgeren smagte lidt mere tørt end rigtigt kød. Men til gengæld så føltes den som rigtigt kød, og havde de ikke vidst at det var dyrket kød, så havde de bestemt troet at det var ”rigtigt” kød sagde de to madanmeldere.

Ren Science fiction ikke? Man har før forsøgt sig med dyrket kød, i forbindelse med rummissioner, og et forskningshold fra Australien lykkedes også med at lave kunstigt kød. Dette kan meget vel være en helt ny æra inden for mad. Indtil nu har jeg personligt ikke ville spise kød fordi jeg dyr blev behandlet uetisk, og at det var dårligt for klimaet. Estimater siger at hvis alt vores kød blev dyrket, så ville vi nedsætte vores CO2 forbrug med 90 procent, og vandforbrug med 80 procent. Det bliver spået, at der vil være kunstigt kød i supermarkedet om 10-20 år. Tænk på alle de døre det åbner for. For det første vil det være umådeligt spændende for vegetarer. Der er sikkert nogle der vil holde fast i deres plantebaserede diæt, mens andre vil begynde at spise kød igen. Jeg ved ikke selv hvad jeg vil gøre. Jeg vil i hvert fald vente og se om det bliver gjort under etiske forhold. Indtil da holder jeg mig til tofu.

 

En anden ting der gør det spændende er alle mulighederne for det. Man kan forestille sig at dyrket kød vil afføde luksusprodukter som bøffer af sneleoparder, eller pølser af løver. Man vil kunne lave så mange nye retter, og restaurantkæder med spændende og eksotiske menuer vil sikkert dukke op. Det kan være at kæden ”panda-express” faktisk kan stå inde for deres navn.

 

Tænke bare på alle de nye smagsvarianter der pludselig bliver tilgængelige for os. Og så kan det godt være, at på nuværende tidspunkt så er det ikke helt færdigudviklet som burgeren i London viste. Men når man tænker på hvor hurtigt den videnskabelige udvikling går lige for tiden, så kommer der nok ikke til at gå lang tid før vi kan lave en bøf der er fuldstændig tro med rigtigt kød, hvor man ikke kan smage forskel.

 

Der er i hvert fald ingen tvivl om at det er umådeligt spændende at følge udviklingen. Jeg har altid være meget interesseret i videnskab, særligt biologi var mit yndlingsfag i skolen. Jeg er også selv havbiolog, så for mig bliver det spændende at se om man kan lave kunstig fisk.

 

Der er ingen tvivl om at i takt med at denne videnskab vinder frem så er der også en del etiske problemstillinger der skal besvares. Men igen, det bliver kun spændende og se. Mad generelt gennemgår for tiden store udviklinger, og en fremtid hvor alting bliyver dyrket i laboratorier er os nærmere end nogensinde.

 

Men indtil det sker, så vil jeg nøjes med mine vegetarretter. Tofu kylling smager stadig sindssygt godt i hvert fald den som jeg laver 😉 Jeg håber i får en rigtig god weekend derude med masser af sund mad og kærlighed fra de firbenede venner.

 

– Beatrice

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *